Enkele van de meest lucratieve races van het paardenraceseizoen worden gereden op turf (gras). Wil je een deel van de koek? Dan is het cruciaal dat je weet wat de typische kenmerken zijn van deze en andere ondergronden. Zo’n ondergrond is namelijk erg bepalend voor de uitslag van een race. Turf-paardenrennen zijn veruit de meest gereden races in Europa. Zodra je weet welke invloed graszoden hebben op de prestaties van de deelnemende paarden én wat de algemene bepalende factoren zijn bij deze ondergrond, dan heb je als snel een behoorlijk streepje voor! Ladbrokes legt het graag even voor je uit…
Simpel gezegd, turf-races worden op een ander oppervlak gereden dan bijvoorbeeld de grote Triple Crown-races in de Verenigde Staten. In Noord-Amerika wordt slechts 10-20% van de races op gras gereden, maar toch is het een meer dan prominente ondergrond wereldwijd. Dat tonen ook de vele grote races in het Verenigd Koninkrijk, Australië en Frankrijk die allemaal op deze ondergrond worden beslecht.
Races op gras staan erom bekend een pak competitiever te zijn dan die op gravel, omdat er een grotere kans is dat ‘duurdere’ selecties grote runs opleveren en zo lucratieve winsten voor gokkers kunnen opdrijven. Hier in Europa vormen ze dus een groot deel van de mogelijkheden die jij hebt om te gokken op paardenraces. We leggen daarom hieronder enkele van de essentiële verschillen tussen dirt en gras races verder toe.
Wie ook maar iets kent van paarden en races, weet dat een ondergrond enorm bepalend is voor het verloop van een wedstrijd. Paarden zijn gevoelig aan de hard- of zachtheid van het oppervlak waarop ze lopen. Logisch: ook wij lopen een pak anders in de modder, dan op een mooie groene grasmat!
Het meest cruciale verschil tussen turf- en dirt-races is dat turf-races meer tactische wedstrijden zijn. Bij turf-races draait het namelijk allemaal om het slim kiezen van het juiste moment om toe te slaan. Met andere woorden: paard en ruiter moeten telkens de beste positie vinden op iedere seconde van de wedstrijd. Tegelijk moet het allemaal passen in het persoonlijke plan voor dit paard om simpelweg als snelste de finish te bereiken.
Dat is meteen ook de reden waarom jockeys erg belangrijk zijn bij turf-races. Zij zijn immers degenen die de strategie uitstippelen en op ieder moment razendsnel bijsturen indien nodig. De pure snelheid van het paard is uiteraard ook hier belangrijk, maar niet in dezelfde mate als bij de meer eenduidige dirt-races. Bij die laatste wordt er vooral naar de intrinsieke snelheid van het paard gekeken.
De snelheidscijfers voor grasraces zijn minder veelzeggend en consistent. Ze worden dus in mindere mate in rekening genomen bij de voorspellingen en weddenschappen. Er zijn natuurlijk wel enkele andere fysieke eigenschappen van een paard die het verschil maken wanneer we het hebben over grasraces. Paarden hebben hier bijvoorbeeld meer uithoudingsvermogen nodig dan paarden op onverharde dirt-tracks. Ze moeten langdurig een strak tempo aankunnen én op het einde nog een laatste sprint in de benen overhouden; niet eenvoudig dus!
Wanneer we kijken naar weddenschappen op turf-races tegenover dirt-wedstrijden, dan zijn de markten quasi hetzelfde. Voor de ervaren gokkers zal dit allemaal dus al lang volledig gekend zijn, maar voor wie het allemaal nog wat nieuw is, zetten we graag alles nog even op een rijtje. Zo weet je al snel welke vorm voor jou het leukst is én het meeste oplevert!
De meest bekende markt waarop je een weddenschap kunt plaatsen, is de ‘win-markt’. In tegenstelling tot andere varianten, plaats je gewoon een inzet op het paard waarvan je denkt dat het de race zal winnen. Wint jouw selectie de race? Dan win jij geld. Verliest jouw selectie? Dan ben je je inzet kwijt. De kracht zit in de eenvoud!
De deelnemersvelden bij grasraces kunnen behoorlijk verschillen, vooral wanneer je bijvoorbeeld gokt op de National Hunt-races in het Verenigd Koninkrijk. Dat betekent ook dat hierbij diverse manier van wedden populairder zijn. Bij ‘each-way’-weddenschappen is zowel het voorspellen van de winnaar, als de juiste plaats(en) bepalend voor jouw succes. Dat betekent dat je dus ook op beide markten gedekt bent, waarbij de inzet kan verdubbeld worden. Wanneer je bijvoorbeeld 5 euro voor één race op een selectie zet, is de totale inzet die je inzet 10 euro. Je wint dus wanneer jouw selectie als eerste eindigt of op een van de rankingsposities die wordt aangeboden door de organiserende instantie.
Mag het allemaal wat moeilijker en complexer? Dan zijn zowel bij dirt-racing als bij turf-paardenrennen; de Exacta- en Trifecta-markten zowat de meest uitdagende die je kan vinden. Bij Exacta-weddenschappen moet je niet alleen de eerste twee paarden over de finish correct voorspellen, je doet dit ook nog eens in de juiste volgorde. Graag nog een stapje verder? Bij een Trifecta-weddenschap wordt je op je wenken bediend: hierbij voorspel je maar liefst de eerste drie in de race correct én in de juiste volgorde!
Klaar om zelf ook eens een gokje te wagen op grasraces? Weet dan dat er een aantal factoren zijn waarmee je best rekening houdt. Onderzoek is bijvoorbeeld een belangrijk onderdeel van het wedden op alle soorten races. Het belangrijkste hierbij is dat je de juiste vragen stelt. Daarom lijsten we er hieronder enkele op waarmee jij ook daadwerkelijk het verschil maakt voor jouw succesvolle turf-weddenschappen:
Idealiter ga je op zoek naar een paard en ruiter die al eerder won op deze welbepaalde grasmat. Ervaring is zeker van tel in paardenraces. Het verleden is veelzeggend en, hoewel verrassingen door jong talent altijd mogelijk zijn, komen die laatsten statistisch gezien minder vaak voor. Mik je natuurlijk op grote winsten? Dan is het altijd de moeite om wat risico te overwegen en juist wel in te zetten op een aanstormend talent!
Hoe dan ook: bij Ladbrokes zorgen we er mee voor dat het leuk en veilig blijft. Nieuweling of ervaren rot; op onze platformen weet je zeker dat spelplezier en veiligheid absoluut primeren!